top of page

Het begin van Esther Civile design

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022




Hoog tijd voor mijn eerste quote! 'Maak vrienden met de beren op de weg'. En laat me je gelijk even meenemen hoe dat tot stand kwam.


We hebben het allemaal wel eens. Van die momenten dat je het liefst met een grote boog om een 'probleem' heen zou willen lopen i.p.v. deze aan te pakken, daarvan te leren en sterker door te kunnen gaan.


Met het opstarten van mijn bedrijf, wat al heel lang een droom van me was, zag ik niet één beer op de weg maar een hele groep! Ik voelde me overweldigd door alle verantwoordelijkheden en uitdagingen die op mij af kwamen. Ik verstijfde van angst omdat ik nog zoveel moest leren over ongeveer alles en daardoor kwam ik niet genoeg vooruit. Ik ben best wel perfectionistisch. Op zich is dat niet verkeerd maar bij mij sloeg het om in me niet goed genoeg voelen want 'er zijn al zoveel mooie bedrijven', 'wat heb ik nou te bieden?'. Ik was ontzettend aan het worstelen met mijn eigen gedachten. In plaats van me te laten inspireren, liet ik mezelf demotiveren. Wat me dwars zat was dat al die andere mooie ondernemers er vol voor gingen, in actie kwamen en stappen zette. Super goed natuurlijk, maar ik wou dat zelf dus ook zo graag en kon het op dat moment nog niet opbrengen. Ik moest nog van alles eigen maken, uitzoeken, leren. Ik wou direct bovenaan die trap staan, NU! Frustrerend. Maar ik wist diep van binnen dat als ik net zoals al die mooie bedrijven vooruit wilde komen, IK degene was die in actie moest komen, de mouwen moest opstropen en uit mijn comfort zones moest stappen.


Ik zie mezelf nog op een mooie zomerdag in 2021 zitten op de loungebank in de tuin met het zonnetje dat naar me lachte. Mijn gedachten gingen alle kanten op, van positief naar negatief en weer terug. Heerlijk. Midden in de chaos van mijn denken bedacht ik me ineens; ' wacht eens even, ik heb helemaal geen zin meer in al die negatieve gedachtes die me klein houden!' Ik kan dit en zal een manier moeten vinden om 'vrienden te maken met de beren op mijn weg'. Ik schoot in de lach om die gekke uitspraak, maar het sterkte me tegelijk. Wat heb ik eigenlijk te verliezen? Als ik er niet voor ga zal ik het nooit weten. Wauw, wat heeft het mega lang geduurd voordat ik dat kon omarmen! Ik durfde mezelf een schop te geven om in actie te komen en te gaan.



Ja leuk die gedachte, maar die beer staat er nog steeds.



De eerste stap is om bij jezelf te achterhalen waar die beer op de weg voor staat. Dat kan bij iedereen verschillen. Bij mij was die beer, en is soms nog steeds, 'de angst om te falen'. Oké, dat is dus wat ik voor mezelf moest aanpakken. Vrienden maken met de beren op de weg is een proces. Maar hoe ga je door dat proces heen dan? Wat voor mij werkte, was een lijst maken met alle negatieve gedachtes die door mijn hoofd gingen. Gelukkig deed ik dat niet alleen. Nathan (mijn partner) schreef alles voor me op en het was fijn om dit samen te kunnen doen. Het voelde gek en confronterend om de echte achterliggende gedachtes, kleine fluisterende duveltjes soms, lelijke gedachtes, bloot te leggen en op te schrijven. Er rolde tranen over mijn wangen toen ik al die zinnen één voor één op schreef. Wetende dat ik me kwetsbaar opstel hier, wil ik toch graag een paar van die zinnen met jullie delen:


Negatieve gedachtes die ik stiekem als waarheid omarmde:

- Ik moet hier (mijn bedrijf) niet eens mee beginnen.

- ik ga stagneren want dat doe ik altijd, en dan gaat er weer niks gebeuren.

- Ik ben te chaotisch om dit te kunnen.

- Ik heb het geld niet om mijn droom te verwezenlijken en het gaat er ook niet komen.

- Ik mag mijn dromen niet waarmaken, het is mij niet gegund, al zo vaak, so why even try?

- Ik ben geen doorzetter en niet belangrijk.

- Ik word toch afgewezen, uitgelachen, uitgekotst en bekritiseerd. Ze zullen wel gelijk hebben.


En ga zo maar door. Die lijst van stiekeme lelijke gedachtes, aannames, was langer dan ik had verwacht terwijl ik normaal gesproken toch echt het zonnetje zelf ben, heerlijk spontaan en een sociaal beestje met een eeuwige glimlach. Na het eerlijk uitschrijven van verborgen onderliggende gevoelens en gedachtes voelde ik me intens verdrietig en leeg. Bah, wat een nare negativiteit. Ik had sommige gedachtes toch als 'waarheid' aangenomen. En ik me maar afvragen waarom ik niet vooruit kwam met al die verborgen bagage :) . Nu kwam alleen wel de volgende stap want ik was niet van plan om in die negativiteit te blijven hangen. Mijn partner en ik schreven samen sterke positieve zinnen er dwars tegenover. In dik gedrukte letters deden we dit zodat de positiviteit nog sterker naar voren kwam. Het probleem was niet dat we waarheid niet onder ogen wilden zien maar omdat er onwijs veel nutteloze negatieve aannames tussen zaten die je dan net zo goed kon vervangen met positieve aannames die wel nut hebben. Ik kon mn hersentjes net zo goed in positieve aannames laten geloven, toch? Dit had ik echt niet alleen kunnen doen en wat was dit een bijzonder moment. Door heel sterk het negatieve te overstemmen met een bom van positiviteit, veranderden langzaam mijn gedachtes en gevoelens. Ik kreeg positieve strijdlust, energie en de moed om door te gaan. Ik kwam in actie en durfde te geloven in mezelf!


Hieronder deel ik een paar voorbeelden. Het voelde soms best overdreven, maar dat zorgde er wel voor dat de negativiteit naar de achtergrond verdween en plaats maakte voor die positieve vibe die ik nodig had:


- Ik moet hier (mijn bedrijf) niet eens mee beginnen.

Iedereen die ik ken en heel ondernemend Nederland en elke volgende generatie verklaart me voor gek als ik dit niet doe!

- ik ga stagneren want dat doe ik altijd, en dan gaat er weer niks gebeuren.

Dit is dus precies waar ik vol gas ga, zonder terughoudendheid, en ik behaal het ene na het andere succes. Ik ben er voor in de wieg gelegd!

- Ik ben te chaotisch om dit te kunnen.

Ik ben mega geordend, misschien af en toe een beetje te en daarom ben ik hiervoor gemaakt!

- Ik heb het geld niet om mijn droom te verwezenlijken en het gaat er ook niet komen.

We hebben geld genoeg voor alle plannen, zo niet dan komt het er via een andere weg die we creëren. Linksom rechtsom, het zal geen probleem zijn.

- Ik mag mijn dromen niet waarmaken, het is mij niet gegund, al zo vaak, so why even try.

Ik mag al mijn dromen waarmaken! Er zijn er al zoveel uitgekomen en het worden er alleen maar meer, met steeds groter succes!

- Ik ben geen doorzetter en ik ben niet belangrijk.

Als ik mijn tanden ergens in zet, maak ik het af en heb mijn sporen al verdiend. Dat gaat niet veranderen. Mijn ontwikkeling is eigenlijk het meest BELANG-rijk en gaat voor alles. Ik mag er zijn!

- Ik word toch afgewezen, uitgelachen, uitgekotst en bekritiseerd. Ze zullen wel gelijk hebben.

Ik hoor de hordes mensen me al toejuichen, bemoedigen, vol verbazing van het topwerk wat ik met mijn creativiteit zo makkelijk lever. Wow, ik word er bijna emotioneel van!


Na het uitschrijven en doordenken van deze krachtige positieve zinnetjes, soms extremer dan de negatieve gedachte, voelde ik me gesterkt, opgelucht en vrij. Er viel een last van mijn schouders. Dit gaf mij persoonlijk zo'n boost en ik merk dat het echt heeft geholpen mijn beren op de weg aan te durven kijken en mijn angst te overwinnen.


Voorheen was ik goed in het ontwijken van mijn beren op de weg. Maar toen ik er voor koos om vrienden te maken met die beren, bracht mij dit persoonlijk zoveel verder en voel ik mij gesterkt in positieve energie! Nog veel belangrijker, ik krijg dingen voor elkaar.


Hoe nu verder en wat heb jij hieraan?


Die beren op de weg staan voor alles wat jou tegenhoudt om te groeien, jezelf te durven zijn, en je te ontwikkelen, en noem maar op. Stiekeme negatieve gedachtes hebben we allemaal, soms meer dan we durven denken van onszelf en al zeker niet wat we graag op onze social laten zien van onszelf.


Wat zijn jouw beertjes die je tegenhouden om te groeien en die persoon te zijn die je hoort te zijn? Maak voor jezelf je eigen lijst van negatieve zinnen die jij als waarheid omarmt. Geef woord aan die gevoelens die soms op de achtergond maar blijven fluisteren. Hoe lang of kort je lijst ook is, schrijf alles op. Dit kun je alleen doen of samen met iemand waar jij je veilig bij voelt en die je kent. Zet tegenover elke negatieve zin een positieve zin! Wees arrogant, eigenwijs, en overdreven. Dat zijn die negatieve gedachtes soms ook. Ga voor jezelf na hoe jij vrienden kunt maken met de beren op je weg, en durf door het proces heen te gaan. Dit zodat je verder kunt gaan in jouw eigen reis vol moed en kracht! En vergeet niet dat het je concreet ook successen op levert die je eerder gewoon niet lukte te behalen. Alleen jij bent de baas over je eigen gedachtes en je eigen succes, niemand anders!


Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en motiveren. En ben je al vol in je positieve waarheden aan het wandelen? Ga zo door, groei en geniet!


We bewandelen allemaal ons eigen pad en dat maakt ons uniek!


You've got this!


Liefs Esther




Comments


Esther Civile

bottom of page